Kokebok fra norske markedshager

Markedshager i Norge har inngått et samarbeid med Skald forlag om å utgi en kokebok for og av norske markedshager. Vi tar sikte på utgivelse seinsommeren 2024, slik at dere kan selge boka videre til deres kunder med fortjeneste fra september. Dere kan forhåndsbestille allerede nå!

Tre markedshagegartnere som høster eller holder ferdig innhøsta grønnsaker i  hånden eller i en kasse.
Elisabeth Fagerland (venstre) i Grønt fra Grindal er skribent og har gått svanger med kokebok-ideen i mange år, sammen med Sofia Maria fra Avdem Gardsgrønt (høyre). På Vestlandet hadde Katinka Kilian fra Undeland gard, tenkt på det samme. Nå forener vi kreftene, og inviterer dere med!  Foto: Visualdays og Undeland gard (midten).

Skjema for bestilling

 

Forhåndssalg 

Økonomien i kokebok-prosjektet styrkes av at bøker forhåndsbestilles og selges til kundene deres. Hvis dere bestiller over 15 bøker på forhånd, får dere gratis frakt og vil kunne tjene ca 25% - 40% per boksalg, avhengig av frakt og moms (fri frakt for bestillinger over 5 bøker). Forventet utsalgspris i en bokhandel vil være ca kr 500.

Kokeboka vil også bli distribuert til norske bokhandlere (bestilling), men det hadde vært veldig kjekt om dere også vil bidra med å kjøpe inn for å selge videre til kundene deres. I tillegg er vi sikre på at dere vil få enda mer fornøyde og matglade kunder neste sesong! 

Faktura for de forhåndsbestilte bøkene sendes ut i august. Kokeboka kommer fra trykkeriet tidlig i september og sendes ut til de som har forhåndsbestilt da.

Dronefotografi over rekker med grønnsaker og ei lita bu til høyre, øverst i bildet. Hvite striper er bed som er dekt til med insektsduk eller plasttunnel.
Dronefoto fra Avdem gardsgrønt sin markedshage i 2022. Foto: Tore Berntsen / Visualdays.

Hvorfor en kokebok?

Vi vet at mange av dere i dag bruker tid (som dere ikke har) på å legge ved tips og oppskrifter i grønnsakskassene, fordi kundene ikke er fortrolige med det grønnsaksmangfoldet dere tilbyr.

Målet er å lage en kokebok som blir et verktøy for både gartnere og kunder, der boka deles inn etter sesong og råvare. Vi ønsker å dele tilgjengelige og smakfulle oppskrifter, samt gi matlagingsverktøy som tillater en å være fleksibel i møte med sesongens variasjoner.  

Sterkt lag 

Design er en viktig del av en kokebok. I tillegg til Skald forlag, så er designer Rune Døli på laget. Han driver Modest design, og har vært formgiver for en rekke kokebøker. Han har vunnet priser for sine arbeider, blant annet for «Årets vakreste bok» i 2012 og 2017.  Med Rune Døli på laget føler vi oss derfor sikre på at dette kommer å bli en kokebok vi blir stolte av.  

Prosjektleder og forfatter av kokeboka er Elisabeth Fagerland, som til daglig driver markedshagen Grønt frå Grindal i Rennebu, sammen med kjæresten Sigurd Vassenden. Hun har utdanning innen kommunikasjon, mat og økologisk landbruk, med bl.a. en bachelor i gastronomi (tverrfaglige matstudier) fra University of Gastronomic Sciences i Nord-Italia. Elisabeth er også en erfaren fotograf og vil ta bilder av rettene som velges ut. 

 

Vennlig hilsen  

Produsentene som har tatt initaitivet: 

Elisabeth Fagerland – Grønt frå Grindal

Sofia Maria Bang Elm – Avdem gardsgrønt

Katinka Kilian – Undeland gard  

 

Og fra prosjektet Markedshager i Norge

Randi L. Gjertsen – Bondens marked 

Frøydis Lindén – Statsforvalteren i Vestland  

 

BESTILLING:

FORHÅNDSBESTILLING AV KOKEBOK

Antall
Publisert 06.07.2023, Sist endra 02.04.2024

Oppskrifter og andre henvendelser til:

Send bilder til:

Også din kokebok 

Dette kokebok-prosjektet er til for dere som driver småskala grønnsaksproduksjon, uansett driftsform. Vi vil at boka skal føles som deres, og dekke deres behov. Derfor ønsker vi også tilbakemeldinger og innspill gjennom hele prosessen. I facebook-gruppen «Markedshager i Norge» (lenke) har vi allerede hatt en behovsavklaring (det ble et rungende ja!) og funnet ut hvilke råvarer dere helst ønsker oppskrifter av. 


Dersom du ønsker å bidra til kokeboka kan du:
 

  • Sende inn bilder fra markedshagen, arbeidet, råvarene gjennom årstidene, og kanskje en selfie fra hagen? Vi ønsker gjerne bilder fra ulike markedshager rundt om i landet.  
  • Sende oss dine favorittoppskrifter. Dersom oppskriften ender opp i boka, vil du og din bedrift bli kreditert sammen med oppskriften. Vi vil prioritere oppskrifter fra disse 12-på-topp-grønnsakene fra norske markedshager: rødbete, nepe, kål, bondebønner, skvåsj, grønnkål, gresskar, mangold, rabarbra, urter, gulrot, reddik. 
  • Bli med i testpanelet: prøv noen av oppskriftene i sommer og kom med innspill! 
  • Bli med i arbeidsgruppa: bli med på sporadiske møter gjennom året der vi diskuterer kokeboka og tar stilling til både form og innhold. 

Oppskrifter og forespørsler sendes til Elisabeth Fagerland

Bilder sendes til Bondens marked. Bildene vil brukes både i boka og i forbindelse med formidling i prosjektet Markedshager i Norge. Fotograf og bedrift blir selvfølgelig kreditert - hver gang!