Webinar - Jordkjellere og lagringsmetoder

Interessen for lagringsgrønnsaker i en markedshage har steget, og det kan ha stor økonomisk betydning hvis man kan strekke salgssesongen noen måneder. Velkommen til webinar om «Jordkjellere og andre lagringsmetoder for grønnsaker», mandag 29.april kl 19.00-21.00. 

Grønnsaker i rekker, lyse i midten er selleri og i bakgrunnen purre
Å strekke sesongen med lagringsgrønnsaker kan være lønnsomt for noen markedshagebedrifter. Lær mer om dette på webinaret den 29. april. Foto: Virginie Sankara / Unsplash.

I utgangspunktet dyrkes det i de fleste markedshager primært «sommergrønt», altså grønnsaker som ikke kan lagres, men som skal selges i sesong. Det er med disse grønnsakene lettest å konkurrere prismessig i markedet, og ofte er det kanskje vanskelig å ha nok areal til større menger lagringsgrønnsaker, og ikke minst lagringsplass til disse.

Interessen for lagringsgrønnsaker i en markedshage økt de siste årene, og det kan ha stor økonomisk betydning hvis man kan strekke salgssesongen noen måneder. Hvis man har andelslandbruk eller abonnementskasser kan dette være svært verdifullt, siden man da ikke trenger å konkurrere direkte prismessig med «de store», men bare kan holde på de kundene man allerede har.

Klikk her for å bli med i møtet den 29. april kl 19

Vi har invitert noen dyktige og garvede folk til å dele deres erfaringer om lagring av grønnsaker og jordkjellere:

Foredragsholdere:

Marica og Olle har drevet Torfolk gård i Värmland i Sverige siden 70-tallet. De var med å starte KRAV ordningen (den svenske debio-ordning). De driver med grønnsaker, saft og syltetøy, og på 80-tallet bygde de stor en jordkjeller på gården som fortsatt er i bruk.

Mann og kvinne som smiler
Olle og Marica fra Torfolk Gård. Foto: Ukjent / Privat.

Joel Holmdahl og familien hans driver Rikkenstorp, i Dalarne i Sverige. Det er en finnegård fra 1600-tallet, som i dag drives som andelslandbruk. De leverer grønnsaker året rundt til ca 35 familier, og om vinteren lagres grønnsakene i en jordkjeller fra 1800-tallet.

Mann med grønnsak i hånden med vott, landskap i bakgrunnen
Joel Holmdahl fra Rikkenstorp gård. Foto: Joel Holmdal / Privat.

Anders Nordrum og hans kone Barbro driver foretaket Datsja, som har til formål å formidle kunnskap om kjøkkenhagen i et beredskapsperspektiv. Han har vært med til å skrive boken «Beredskapshagen -slik får du mat ut av plenen» som gir en grundig veiledning i dyrking og lagring av grønnsaker. Han har bygget sin egen jordkjeller, og er også velbevandret i andre gamle lagringsmetoder som fortsatt kan være aktuelle i dag.

Bli med fra datamaskinen, mobilappen eller romenheten (Teams):

Klikk her for å bli med i møtet

Webinaret er gratis og uten påmelding og vil foregå på teams. Alle deltagere må være mutede, men vi anbefaler dere å stille spørsmål i chatten underveis i foredragene.

Velkommen til en spennende kveld!

Publisert 12.04.2024
Dato:
29. april 2024 19:00 - 21:00
Stad:
Teams
Arrangør:
Markedshager i Norge - nettverksgruppa
Målgruppe:
Alle som driver småskala grønnsaksproduksjon for salg