Solbær i markedshager
Elleve markedshager i Fjellregionen fikk nylig besøk av solbærbonden Helge Hvoslef. Han bidro med stiklinger og praktiske råd knyttet til etablering av bærfelt.

For mange markedshager kan det å ha frukt og bær i tillegg til grønnsaker gi større mangfold av produkter å selge, og forlenge sesongen.
Gerd Aasberg har lang erfaring med å dyrke urter og grønnsaker på gården i Dagali, som ligger 900 moh. Hun er en av 11 markedshageprodusenter som nå har fått hundre stiklinger av Helge Hvoslef. Stiklingene er nå plantet i stiklingsbed, og allerede etter en uke har de fått grønne blader.
- Robustheten var en av grunnene til at jeg valgte solbærproduksjon, forteller Helge. Solbærbusker er lite utsatt for sykdom, særlig om de plantes med god avstand så de får nok lys og luft. - Plantene trenger lite stell og jeg vanner aldri. Gressavklipp legges rundt buskene som gjødsling. Det demper fordampingen og hindrer ugress.
Helge Hvoslef har dyrket økologiske solbær i 30 år på Alhaug gard, som ligger på Nes i Hedmarken. Bær og saft selger han blant annet til Slottet, Maaemo, spesialbutikker, helsekostbutikker og sykehus. Han har også solgt på Bondens marked.
Helge er inspirasjonsbonde i Landbrukets Økoløft, og har delt tips til økologisk solbærproduksjon i et webinar som finnes i opptak her: https://www.youtube.com/watch?v=u4T_SRjjq9s

