Spørsmål og svar - Høsting og lagring

Hygiene er viktig også under høsting og lagring, for å unngå smitt både fra jord til jord og fra jord til bord.

 

Er det krav til at grønnsakene skal være vasket og i tilfelle hvilke krav stilles til rom der det utføres og til vannkvalitet?  

Grønnsaker kan omsettes uvasket. Skal grønnsakene vaskes kreves det drikkevannskvalitet. Det er krav til prøvetaking dersom du skyller med privat vann fra brønn. Krav til lokaler er generelle, vaskbare vegger og gulv.   


Er det spesielle krav til oppbevaring etter høsting, før salg?
 

Man må unngå at skadedyr får adgang, at ikke noe forurenset osv. Det må derfor finnes egne rom for slik lagring som kan lukkes, uten sprekker o.l. Poteter må ikke lagres direkte i sollys osv.   


Må absolutt alt av materialer som grønnsakene er i kontakt med (balje for skylling, pakkebord, kasser og emballasje etc.) være godkjent for matkontakt?
 

Alt av utstyr må ikke utgjøre en fare for forurensing og dere må ha rutine for vask av slikt utstyr. Baljer og pakkebord må ha materiale som kan rengjøres og desinfiseres ved behov. Emballasje for innpakking må være godkjent for å komme i kontakt med næringsmidler.  


Er det krav til at man må høste med hansker?
 

Nei, men her gjelder krav om god personlig hygiene, at de som høster er friske og har tilgang til sanitæranlegg og mulighet til å vaske hender med såpe før og etter høsting, og ellers ved behov.  


Hvilke krav har man til kasser som brukes til innhøsting med tanke på smitte fra jord?
 

Man må ha mulighet til å vaske utstyr som brukes til innhøsting, dette for å unngå smitte mellom ulike sorter og ulike dyrkingsfelt, dersom det oppstår smitte.   

Andre sjekkpunkt ved kontroll av smitteveier som er viktige? 

Ved tilsyn vil Mattilsynet sjekke spesielt hvordan hygienen er for høstehjelpene: har de fått opplæring og finnes det sjekklister for hva de har fått opplæring i? Er det tilgang på toalett og mulighet til å vaske hender i forbindelse med høsting? I tillegg må høsteredskap og høstekorger ha rutiner for rengjøring. Mattilsynet er også opptatt av emballasje: at for eksempel at plastemballasjen som varene selges i, er godkjent for mat og er rene. Ta vare på dokumentasjon og ha rutinebeskrivelsene klare! 


Krav til vannkvalitet - les mer her

 

Svar er utarbeidet av Statsforvalteren i Vestland, Statsforvalteren i Trøndelag i samarbeid med Mattilsynet, representert ved Marit Larssen Sekse, Roar Helgeplass, Cindy Remen Strøm.