Spørsmål og svar - Kompost

Spørsmål og svar knyttet til regelverket om kompost, etter avklaringer med Mattilsynet. 

Kan jeg selge min egen kompost?

Hvis du skal selge kompost som du selv har produsert må du ha en egen godkjenning fra Mattilsynet for dette. Det er strenge krav til hygienisering, stabilisering (lukt), rester av plantevernmidler, samt tungmetallgrenser og rester av fremmedlegemer (plast, glass osv). Dette er med andre ord et omfattende regelverk med omfattende krav til hygienisering og dokumentasjon. Det anbefales derfor ikke at markedshageprodusenter starter en kompostproduksjon for salg til andre markedshageprodusenter. Det er derimot viktig å vite hvilke krav du skal stille, når du kjøper kompost fra et godkjent mottak, til din markedshage og hvor store mengder du har lov til å bruke.

Bruk av kompost i praksis og anbefalte (og frarådede) mengder, etter Norsk landbruksrådgiving Øst

 

Hvilke krav skal jeg stille til komposten jeg kjøper?

All kompost skal ha en tilhørende varedeklarasjon, hvor det tydelig kommer fram hvilken kvalitetsklasse komposten har. Til grønnsaksproduksjon (inkludert økologisk sertifisering) skal du kun bruke fra kvalitetsklasse 0 og I. Se tabell i paragraf 10 i Gjødselvareforskriften:

27.Kvalitetsklasser og bruksområder

Bestemmelsene gjelder for produkter som kommer inn under forskriftens § 10. Der et slikt produkt inngår som komponent i et annet produkt (maks 30 %), gjelder mengde begrensningene i denne paragrafen for den aktuelle komponenten.

Kvalitetsklasse 0

- kan brukes på jordbruksarealer, private hager, parker, grøntarealer o.l.

- tilført mengde må ikke overstige plantenes behov for næringsstoffer.

Kvalitetsklasse I

- kan brukes på jordbruksarealer, i private hager og i parker

- kan brukes med inntil fire tonn tørrstoff per dekar i løpet av en tiårsperiode

 

Hvilke andre kvalitetskrav bør jeg til komposten?

Du bør også være obs på andre kvaliteter, som høyt sandinnhold og spirehemmende stoffer (modenhet) som egne kvalitetskriterier. Dette vurderer du ut fra hvilken jordkvalitet som komposten skal brukes i, og om du skal dyrke direkte i kompostjorden (spres på overflaten) eller om den skal moldes ned (anbefalt praksis). Noen komposteringsanlegg drøyer komposten med sand, og det kan være en fordel på myrjord, men en ulempe på sandjord. Har du mulighet, så bør du gjøre en karsetest med en vareprøve fra komposten du skal kjøpe, slik at du ikke får spirehemmende virkninger fra komposten under såing og utplanting. Karsetest kan du også bruke på oppalsjord eller annen innkjøpt jord og kompost.

 

Kan jeg bruke eget matavfall i komposten til markedshagen?

Eget matavfall og andres private matavfall kan du ikke bruke som kompost til en salgsproduksjon. Du kan bruke din egen kompost (bokashi, varmkompost) til din egen, private grønnsaksproduksjon, men altså ikke for salgsproduksjonen. Skal du bruke kompost fra egen husholdning eller selge kompost, må man som tidligere nevnt, ha en egen godkjenning som komposteringsanlegg.

Privat kompostering og bokashi – hva har du lov til å gjøre hjemme? | Mattilsynet

Bokashi og kompostering av kjøkken- og matavfall fra restauranter, kantiner, barnehager og skoler | Mattilsynet

 

Hvor mye av egen hagekompost kan jeg bruke i markedshagen?

Dersom du lager kompost av restene fra din egen grønnsaksproduksjon, må grønnsaksrestene komme direkte fra din produksjon (areal eller skylle/pakkestasjon) som råvare inn i egen kompost. Det er likevel en restriksjon på bruk av denne egenproduserte komposten: maks 2 tonn egenprodusert kompost per år (tilsvarer 1 tonn tørrstoff med kompost) per bedrift. Alt annet organisk råmateriale til en kompost må igjennom et godkjent komposteringsanlegg.

 

Kan jeg bruke kompostuttrekk fra min kompost og spre i markedshagen?

Kompost-te: Dersom du lager et kompostuttrekk fra en godkjent kompost eller fra jord i en skog, bør du sikre deg at det er av god og moden kompost, slik at du ikke oppformerer skadelige mikroorganismer. Du kan spre kompost-teen på jord før du sår og planter, men ikke på vekster du skal høste, av hygienehensyn.

 

Svar er utarbeidet av Statsforvalteren i Vestland, Statsforvalteren i Trøndelag i samarbeid med Mattilsynet, representert ved Marit Larssen Sekse, Roar Helgeplass, Cindy Remen Strøm